Getekende Infographic over Laaggeletterdheid

Extra aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland

Stel je eens voor. Je zoon of dochter vraagt voor de zoveelste keer: “Mama, wil je een boekje voorlezen? Net zoals andere papa’s en mama’s?”

Daar gaan we weer. 

Je slikt een traan weg en zucht. Je zou het zó graag willen. Maar het lukt niet. Je kunt het boekje van je eigen kind niet eens lezen.


Mama is laaggeletterd. 


Je wordt verteerd door schuldgevoel, verdriet en schaamte. Erover praten? Dat durf je niet. Niemand weet ervan en je draagt je geheim al jarenlang met je mee. Je geeft maar weer een aai over de bol en sluit zachtjes de deur. In de woonkamer barst je in tranen uit. Een gevoel van falen overheerst.

Dit is toch verschrikkelijk? Dat wens je niemand toe. En toch gebeurt het vaker dan je denkt.


Wist je dat 1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder, moeite heeft met lezen en schrijven? 1 op de 6! Dat is geen klein probleem meer. En tóch hoor je er lang niet zoveel over. Er rust een taboe op het onderwerp. 


Deze week (van maandag 7 t/m zondag 13 september) is de Week van Lezen en Schrijven. Een week waarin er extra aandacht is voor laaggeletterdheid. Laat ik mijn steentje bijdragen door het eens uit te tekenen. Wat is laaggeletterdheid nu eigenlijk en wat zijn de gevolgen? Een oplossing begint vaak bij een stukje bewustwording.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Denk je dat iemand in jouw omgeving moeite heeft met lezen en schrijven? Breng het eens voorzichtig ter sprake. Laten we dat taboe alsjeblieft proberen te doorbreken! Ieder kind verdient een ouder die kan voorlezen. En ieder persoon verdient het om zonder schaamte en vol vertrouwen deel te kunnen nemen aan onze maatschappij. 


Help je mee? Deel deze tekening!


Over mij

Deze tekening is gemaakt door Sandra Mesman – Betekenisvolle Communicatie. Ik combineer tekst & tekeningen met een boodschap die ertoe doet. Mijn missie? Het toegankelijk maken van informatie voor alle groepen uit de samenleving. Kan ik wat voor jou (be)tekenen? Neem gerust contact met me op via info@sandramesman.nl.

Sandra Mesman

Betekenisvolle Communicatie | Zakelijk Tekenen | ZZP

4 Comments
 • Linda van der Burg
  Beantwoorden

  Hé Sandra,
  ‘Deel deze tekening’. Dat zou ik graag doen want ik vind je tekeningen super. Maar ik zie geen tekening?
  Ik bekijk je site op een IPhone.
  Vriendelijke groet Linda

  9 september 2020 at 19:44
 • Maria Mesman
  Beantwoorden

  Ik wil het ook graag doorsturen evenals de tekening over eenzaamheid, maar zie geen doorstuurknop

  20 januari 2021 at 16:54

Post a Comment