Maak je eigen Symbolen Bibliotheek

Teken je eigen symbolen bibliotheek, een visueel woordenboek met getekende begrippen uit je werkveld

Maak je eigen Symbolen Bibliotheek

Als er íets is, wat ik mijn cursisten Zakelijk Tekenen adviseer, is het wel: leg je eigen symbolen bibliotheek aan. In deze blog leg ik je uit wat een symbolen bibliotheek precies is en hoe je er zelf eentje kunt aanleggen. Lees je mee?

Wat is een Symbolen Bibliotheek?

Een symbolen bibliotheek wordt ook wel een visueel woordenboek genoemd. Het is eigenlijk niets anders dan een database vol begrippen uit je werkveld, maar dan uitgetekend. Een reeks vol handige plaatjes, waar je keer op keer uit kunt putten als je een bruikbare visual wilt maken voor je werk.

Iedereen heeft vakjargon in zijn werk. Woorden die je vaker gebruikt, die echt iets zeggen over het werk dat je doet. Maar lang niet altijd is zo’n begrip duidelijk voor een buitenstaander. Zakelijk tekenen kan hier heel goed bij helpen. Met tekenen maak je jouw boodschap visueel. Je pakt automatisch de kern uit het verhaal, waardoor het voor de ‘leek’ snel duidelijk wordt waar het om gaat. Maar ja, wil je bij iedere tekening opnieuw nadenken hoe je dit precies zal visualiseren? Nee toch?

Juist, daarom is een symbolen bibliotheek zo waardevol. Deze database aan nuttige symbolen kun je steeds verder uitbreiden. Je zult vast woorden vaker gebruiken. Een gecategoriseerd overzicht van jouw veelgebruikte woorden, is super fijn om mee te werken.

Hoe maak je jouw eigen visuele symbolenbibliotheek?

Oké, dus nu weten we waaróm een symbolen bibliotheek of visueel woordenboek zo handig is. Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Dus hoe maak je nu zelf zo’n overzichtelijke bibliotheek vol iconen? Hier volgt een stappenplan voor het tekenen van je eigen visuele woordenboek. Eerst een instructie voor je papieren versie, daarna een korte uitleg hoe je deze digitaal kunt aanleggen.

Benodigdheden voor jouw papieren symbolen bibliotheek:

  • pen en papier of computer met Word
  • stiften en/of fineliners
  • multomap met gekleurde tabbladen (minimaal 30 stuks)
  • insteekhoesjes met vakken, bijvoorbeeld 9-pocket insteekhoezen (minimaal 30 stuks)

Stap 1

Noteren maar! Begin eerst met het inventariseren van jouw meestgebruikte vaktermen. Noteer alles wat er in je opkomt. Welk jargon gebruik je vaak? Welke woorden horen bij jouw vakgebied? Van concreet tot abstract en alles daartussenin. Het maakt niet uit als er nog geen overzicht is, daar zorgen we voor in de volgende stap.

Stap 2

Orde scheppen! Nu je alles van je af hebt geschreven, is het handig om het te gaan ordenen op alfabet. Heb je een computer met het programma Word bij de hand? Dan kun je al jouw woorden automatisch sorteren op alfabetische volgorde. Maar met pen en papier kun je ook kolommen maken en uiteindelijk alle woorden met dezelfde beginletter netjes bij elkaar plaatsen.

Stap 3

Tijd voor de uitwerking! Er zijn meerdere manieren om je visuele woordenboek aan te leggen. Je kunt een mooi tekenboekje aanschaffen en deze steeds aanvullen. Het nadeel hiervan (vind ik), is dat het minder flexibel is. Wanneer je toch nog een begrip wilt toevoegen aan een eerdere letter en je vergeten bent om lege pagina’s over te houden, wordt het een wat rommelig geheel. Daarom maak ik zelf gebruik van een multomap met één tabblad per letter. Achter ieder tabblad stop ik een aantal insteekhoesjes met vakjes (9-pocket insteekhoezen). Je kent ze wel van de verzamelmappen van bijvoorbeeld Pokémon kaarten. Super handig!

Pak een A4. Teken een raster bestaande uit 9 vakken van hetzelfde formaat als de vakjes in de insteekhoezen. Ieder symbool teken je op een apart vakje. Schrijf het woord erbij. Even uitknippen, in het mapje stoppen bij de betreffende letter et voilà! De start is gemaakt. Je kunt eindeloos blijven aanvullen en omdat het een multomap is, altijd extra pagina’s toevoegen. Flexibel en overzichtelijk!

Pocketversie: visitekaartmapje voor in je tas

Wil je niet iedere keer met een enorme multomap ‘lopen leuren’? Daar kan ik inkomen 😉 Ook daar heb ik iets handigs op bedacht. Koop hiervoor een lederen of kunststof mapje met plastic insteekhoesjes. Deze zijn er voor visitekaartjes. Maar natuurlijk kun je deze ook perfect gebruiken om je getekende symbolen in te bewaren! De meest gebruikte symbolen kun je hierin stoppen en altijd bij je dragen in je tas. Super toch? Gebruik je je uitgebreide symbolenbibliotheek in de multomap gewoon op je werkplek, en de pocketversie voor onderweg!

Een digitale symbolen bibliotheek op de iPadPro met behulp van Procreate

Wie de beschikking heeft over een iPad Pro, Apple Pencil en het tekenprogramma Procreate (aanrader!), kan de volgende instructie volgen. Maak voor ieder symbool een aparte tekening (bijvoorbeeld op een vierkant canvas). Geef als titel de letter + het woord. Bijvoorbeeld: D – Doel. Wanneer je afbeeldingen over elkaar heen sleept, ontstaat er een mapje. Deze noem je Symbolen Bibliotheek of Visueel Woordenboek (of welk woord je er zelf aan wilt hangen :)). In de map kun je zelf de volgorde van de tekeningen aanpassen (slepen) en zo alles op alfabet zetten. Super handig! Oja, als je een woord hebt dat meerdere betekenissen heeft, kun je er eventueel nog voor kiezen om de tekening te dupliceren en deze te hernoemen.

Tips

  • Afkijken mag! Als je even geen idee hebt hoe je iets moet verbeelden, Google het dan gewoon en geef er vervolgens je eigen draai aan.
  • The Noun Project is een heel handige website met een schat aan iconen. Perfect voor inspiratie!
  • Heb je geen iPad Pro maar wil je wel een digitale bibliotheek aanleggen? Het kan ook handig zijn om van al je getekende symbolen een foto te maken. Vervolgens kun je deze bijvoorbeeld op een (verborgen) Pinterest bord plaatsen en heb je alles overzichtelijk digitaal bij elkaar.
  • Less is more, houd het simpel. Dan is het des te makkelijker om zo’n symbool eens uit je stift te toveren tijdens een presentatie of vergadering.
  • Hou het leuk! Elke dag een paar minuutjes tekenen is voldoende om uiteindelijk een mooie symbolenbibliotheek te krijgen.

En, ga jij ermee aan de slag? Heel veel succes!

Ik ben super benieuwd of je ook aan de slag gaat met je eigen symbolenbibliotheek en zou het heel leuk vinden als je een reactie onder dit artikel achterlaat. Als jij een geheel andere aanpak hebt die voor jou goed werkt, dan zijn tips natuurlijk altijd welkom. Laten we elkaar vooral verder helpen!

Met vrolijke groet,

Sandra Mesman

Sandra Mesman

Betekenisvolle Communicatie | Zakelijk Tekenen | ZZP

1 Comment
  • Mooi blog, geeft mij weer inspiratie om met mijn symbolenbieb aan de slag te gaan. Zo te zien werken we allebei geregeld in het veiligheidsdomein waar veel abstracte begrippen en jargon gebruit worden, en dus visueel werken heeeeel nuttig is.

    Kleine aanvulling: degenen die beschikken over een Remarkablekunnen natuurlijk ook daar hun bibliotheek bijhouden. Wel zo gemakkelijk, zo’n digi notitieblok.
    Ik gebruik dat dagelijks voor mijn werk om te schrijven, Procreate alleen voor het grote tekenwerk.

    29 juni 2021 at 13:30

Post a Comment