Spelregels Corona Kwartet

Kwartet is een kaartspel dat de meeste mensen wel kennen. Maar misschien weet je de regels van het kwartetten niet precies meer of heb je het al lang niet meer gespeeld. Geen zorgen, het is een makkelijk spel. Er is dus geen lange lap tekst nodig om je de spelregels van het Corona Kwartet uit te leggen. Er zijn wel wat extra regels waar je rekening mee moet houden ten tijde van Corona. Lees ze hieronder!

Waarom een Corona Kwartet?

Lees in dit artikel meer over de totstandkoming van het Corona Kwartet.

Doel van het spel

Een kwartet is een set van vier kaarten die bij elkaar horen. Je herkent ze aan dezelfde kleur en dezelfde titel erboven. Dit Corona kaartspel bestaat uit 8 kwartetten, dus 32 kaarten. Het doel is zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen. Degene die de meeste kwartetten weet te bemachtigen, is de winnaar. 

Voorbereiding: hygiëne is nu extra belangrijk!

Hygiëne is extra belangrijk ten tijde van Corona. Voordat jullie kunnen beginnen met spelen, moeten er dus eerst wat dingen gedaan worden. Neem de tafel af met een vochtig doekje, de tafel moet goed schoon zijn. Alle spelers moeten de handen goed wassen met water en zeep gedurende 30 seconden, voordat jullie kunnen beginnen. Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar! Als je een kaart wilt geven aan de ander, leeg je deze midden op tafel neer. De andere speler pakt deze kaart zodra jij jouw hand weer hebt weggehaald. Na afloop van het spel wast iedereen wederom zijn handen met water en zeep. Houd je aan de richtlijnen van het RIVM.

Kaarten delen

Deel alle kaarten op onder de spelers. Het kan zijn dat de ene speler meer kaarten krijgt dan de ander. Je mag de kaarten zelf zien, maar je houdt ze verborgen voor de andere spelers.

Het spelverloop

De jongste speler mag beginnen. Bekijk welke kaarten je hebt en kies voor welke categorie je wilt gaan sparen. Je moet minimaal 1 kaart uit een kwartet hebben, om deze te mogen sparen. Vervolgens mag je aan een speler naar keuze de vraag stellen: “Heb jij voor mij van de categorie < vul in > de kaart < vul in >?” 

Voorbeeld: 

Heb jij voor mij uit de categorie ‘Voorkomen’ de kaart ‘afstand houden’?”

Als de speler die kaart heeft, moet hij deze aan jou geven en ben je nog een keer aan de beurt. Heeft hij de kaart niet, dan is jouw beurt voorbij. De speler aan wie je de vraag stelde, is nu aan de beurt. Door goed op te letten kun je achterhalen wie welke kaarten heeft. Je weet dan beter bij wie je moet zijn om de kaarten die je nodig hebt, te krijgen. Als je een set van vier kaarten uit één categorie compleet hebt, roep je ‘Kwartet!’ en leg je deze kaarten open op tafel. Het Corona spel is afgelopen wanneer alle kwartetten compleet zijn.

Kwartet met twee spelers (kwartet met blinde stapel)

Bovenstaande spelregels zijn bedoeld vanaf drie spelers. Wil je het Corona Kwartetspel met zijn tweeën spelen, dan worden de regels net iets anders. 

Bij het delen van de kaarten, leg je nu ook kaarten op een blinde stapel. Je volgt bovenstaande regels, maar als je tegenspeler de gevraagde kaart niet kan geven, dan trek je de bovenste kaart van de blinde stapel. Deze laat je niet aan je tegenstander zien. De rest is hetzelfde als bij het kwartetspel vanaf 3 personen.


Veel plezier met het spelen van dit Corona Kwartet!

Bestel hier jouw exemplaar van dit leuke en leerzame Corona kaartspel:

Sandra Mesman

Betekenisvolle Communicatie | Zakelijk Tekenen | ZZP

Post a Comment