Waarom een training zakelijk tekenen boeken?

10 redenen waarmee je jouw werkgever kunt overtuigen!

Stel, jij bent zelf volledig overtuigd van de kracht van tekenen in je werk. En je zou graag een training zakelijk tekenen volgen om hier meer over te leren. Zodat je met net wat meer zelfvertrouwen die stiften oppakt en er ook daadwerkelijk iets mee kunt gaan DOEN. Te gek toch?


Maar, hoe breng je dit bij je werkgever? Niet iedere werkgever is bekend met zakelijk tekenen. En zal meteen staan de trappelen om te investeren in een (incompany) training. In dit artikel vind je 10 goede redenen om tekenen in te zetten in je werk. Neem ze gerust over en overtuig je werkgever. Op naar nog veel meer visuele helden op de werkvloer!


Voordat we tot de lijst overgaan, is er één ding belangrijk voor je werkgever om te weten over zakelijk tekenen:

Tekenen is een middel, geen doel op zich.

Tekenen is een communicatiemiddel, net zo goed als schrijven en spreken. Ergens in de loop der jaren zijn we dat misschien een beetje vergeten, maar tekenen doen we al sinds mensenheugenis. En niet voor niets!

Waarom (zakelijk) tekenen? 10 goede redenen!

1. Tekenen zorgt voor overzicht

Je kunt niet álles tekenen, bij het visueel maken van je boodschap. Je filtert er automatisch de belangrijkste informatie uit en maakt keuzes. Wat overblijft, is de kern van het verhaal. Dit zorgt ervoor dat de essentie van het verhaal overkomt en mensen het kunnen overzien. Dit maakt informatie behapbaar en zorgt voor focus op de dingen die er echt toe doen.

2. Tekenen zorgt voor inzicht

Soms is het best lastig A en B aan elkaar te verbinden. Of door de meer abstracte termen heen te kijken en te begrijpen waar het nu echt over gaat. Door te tekenen, merk je vaak dat het kwartje valt. “AHA! Dus dát wordt er bedoeld!”. 

3. Je onthoudt beter dankzij tekeningen

Mensen onthouden 10% van wat ze horen, 20% van wat ze lezen en -daar komt het – maar liefst 80% van wat ze zien. Het is dus niet moeilijk voor te stellen wat de kracht is van tekenen. Een tekening vormt een zogeheten ‘visueel anker’. Het wordt veel beter in je geheugen opgeslagen. Je hoeft alleen maar even het plaatje op te roepen en je weet direct weer waar het over ging.

4. Tekenen stimuleert de dialoog

Ken je het woord ‘praatplaat’? Dit woord zegt eigenlijk al genoeg. Door jouw boodschap visueel te maken, maakt dit het voeren van een gesprek veel gemakkelijker. Je hebt tenslotte iets concreets om op terug te vallen. Door te tekenen, wakker je de dialoog aan. En het voorkomt miscommunicatie!

5. Tekenen vergroot de betrokkenheid

Stel je voor: je tekent live mee op flipover tijdens een vergadering. Input en ideeën die je hoort van collega’s, neem je direct mee op papier. Weet je wat er dan gebeurt? Mensen voelen zich gehoord. Ze voelen zich mede-eigenaar van wat er op papier aan het ontstaan is. Plotseling groeit dat wij-gevoel. Super inspirerend en het motiveert enorm. Dit is heel anders dan bijvoorbeeld een PowerPoint, waarbij alles al vaststaat. Het is interactief en gaat echt leven!

6. Sneller doelen realiseren dankzij tekenen

Gezamenlijk scherp krijgen wat het doel is en hier gestructureerd naartoe werken, daar kan zakelijk tekenen ook enorm bij helpen. Kies een metafoor die past bij de situatie en teken deze gezamenlijk uit. Laat zien waar je als organisatie of team nu staat, waar je naartoe wilt werken en wat de benodigde tussenstappen zijn. En wellicht de mogelijke obstakels op de route. Vraag input. Laat iedereen actief meedenken. Door het te tekenen, wordt het veel concreter en krijgt iedereen een goed beeld bij wat er nodig is om het gewenste doel te bereiken. 

7. Met tekeningen maak je impact

Ga er maar aan staan: (live) tekenen voor je collega’s. Wanneer je een tekening inzet tijdens een training, vergadering, lezing, les of evenement, weet je zeker dat de ogen hierop gericht zullen zijn. Een tekening trekt de aandacht. Iedereen zal de moeite die je erin steekt (en je lef!) enorm waarderen. Handwerk maakt veel meer indruk dan iets dat vooraf op de computer in elkaar is gezet.

8. Tekenen zorgt voor inspiratie

Teken, of zíe iemand tekenen en voilà: het creatieve deel van je brein wordt geactiveerd! Er ontstaat plotseling ruimte voor nieuwe ideeën en de fantasie wordt geprikkeld. Klaar voor innovatie? En vooral: actie? Let’s go! Wedden dat dit een enorme boost geeft? 

9. Beeldtaal is universeel

Tekenen is een taal die iedereen kan begrijpen. Een tekening is vaak makkelijker te interpreteren en voor een brede doelgroep toegankelijk. Denk maar eens aan laaggeletterdheid of mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben. En zo zijn er nog veel meer situaties in te denken, waarbij tekeningen ontzettend kunnen bijdragen aan het overbrengen (en begrijpen!) van de boodschap.

10. Tekenen is leuk!

Hoe je het ook wendt of keert: bijna iedereen krijgt een lach op zijn gezicht bij het tekenen. Of ze het nu zelf doen of zien bij een ander. Tekenen doet iets met ons!

En? Zou dit voldoende zijn om je werkgever te overtuigen van de kracht van tekenen?
Laten we het hopen! En zijn er speciale wensen? Laat je werkgever gerust weten dat ik met plezier een (in company) training op maat voor jouw organisatie ontwikkel. Hopelijk tot gauw tijdens een training zakelijk tekenen 🙂


Website: www.sandramesman.nl. Informeer naar de mogelijkheden en prijzen via info@sandramesman.nl of 06-21666658.

Met vrolijke groet,

Sandra Mesman

Sandra Mesman

Betekenisvolle Communicatie | Zakelijk Tekenen | ZZP

No Comments

Post a Comment